2021 Formel E verdensmesterskabet Race 11

2021 New York City E-Prix Race 2

Sam Bird vinder for Jaguar og fører VM på ny

Tidligere på sæsonen, efter tre E-Prix’er, førte Sam Bird kampen om kørernes VM. Siden gled han stille og roligt ned i VM-stillingen, men søndag aften kørte han sin Jaguar til sejr i det andet af weekendens to løb i New York og nu indtager han på ny VM-toppen.

Sam Bird havde lørdag lagt ud med at skade sin racer i den allerførste frie træning. Teamet fik på rekordtid bygget den op igen. Bird kvalificerede sig til 20. startposition efter en kollision med Nissans Oliver Rowland for siden at køre sig 12 placeringer op og han sluttede løbet på 9. pladsen.

Topfoto: Sam Bird kørte sin Jaguar til sejr i søndagens løb i New York foran Nick Cassidy i Envision Virgin Audi og den regerende mester, Antonio Felix da Costa i DS-Techeetah.

Fotos er stillet til rådighed af ABB Formula E World Championship, hvor den specifikke copyright er anført på mesterskabets media-site.

Af Søren Clauding – 11. juli 2021

Søndag havde englænderen anderledes greb om tingene. Han satte den hurtigste kvalifikationstid og vandt superpole og dermed var den bedste startposition i hans hænder. Den placering gav han aldrig fra sig og Sam Bird førte ganske enkelt fra start til mål.

To Jaguar racere i første startrække: Sam Bird foran Mitch Evans. Nick Cassidy startede 3'er sin Envision Virgin Audi.

Undervejs fik han god hjælp af team-kollegaen Mitch Evans, der efter at være udgået af lørdagens løb med et teknisk problem kørte næsten lige op med Bird under kvalifikationen. Han startede 2’er og de to Jaguar racere lå på første- og andenpladsen næsten hele løbet. Evans fungerede som et slags skjold for Bird, men sidst i løbet fik skjoldet en brist, da Evans snittede betonvæggen med venstre baghjul. Og på de allersidste omgange blev hans sikre 2. plads forvandlet til en 13. plads, for baghjulsophænget kunne ikke stå distancen.

Sam Bird og Mitch Evans i Jaguar dominerede Race 2 i New York. På billedet ligger Nick Cassidy lige i baghjulet på Evans, der fungerede som et effektivt skjold på Bird så længe det varede.

Tæt i VM-toppen også for teams

Var Evans blevet nr. 2, ville det ikke kun være Bird, der førte VM, men placeringen ville også have bragt Jaguar i føring i VM for teams. Birds sejr rakte til, at Jaguar nu ligger 3’er i VM, men der er blot 5 points op til Envision Virgin på førstepladsen. VM 2’er er nu DS-Techeetah.

Det lykkedes nemlig også Antonio Felix da Costa at køre sin DS-Techeetah ind på 3. pladsen i løbet efter en stabilt og modig kørende Nick Cassidy i Envision Virgins kunde Audi. Nr. 4 blev Patrick Wehrlein i Porsche fulgt af team-kollegaen, André Lotterer.

For Da Costa var 3. pladsen en vis kompensation for et dårligt resultat lørdag og så kan placeringen også ses i lyset af, at team-kollega Jean-Eric Vergne havde en mildest talt dårlig dag: Hans racer tabte energi under kvalifikationen, så han skulle starte bagest, men bilen kom aldrig ud af starthullerne, så han udgik inden løbet overhovedet kom i gang.

Sebastien Buemi og Oliver Rowland havde en hæderlig førstedag med 6. og 7. pladsen i mål, men søndag virkede ikke. Rowland fik aldrig rigtig fart i bilen, Buemi holdt sig i pointene men blev påkørt af Lucas di Grassi, som godt nok fik en 10-sekunders straf og selv endte på 11. pladsen, men Buemi faldt bagud efter påkørslen og sluttede på 13. pladsen.

Sebastien Buemi, Nissan.

Frit fald for BMW

For BMW var det stort set frit fald efter Günthers sejr lørdag. Uheldigvis var der en let regn på banen, da kvalifikationsgruppe 2 skulle køre. Det påvirkede tiderne og Günther måtte starte bagest (bortset fra Vergne), ligesom de to Mercedes fabrikskørere, Nyck de Vries og Stoffel Vandoorne såvel som den VM-førende Robin Frijns samt BMW’s Jake Dennis også var henvist til de sidste pladser på startopstillingen.

Max Günther scorede et enkelt point til BMW i søndagens løb.

Mercedes kørerne var uheldige, de kvalificerede sig på en fugtig bane og startet sidst i feltet. Resultatet blev derefter.

Frijns sluttede som nr. 8 efter Alex Sims’ Mahindra og Nato’s Venturi-Mercedes. Edoardo Mortara startede fra 14. pladsen og sluttede som nr. 7. Dermed mistede han og Frijns VM-føringen, der altså nu er i hænderne på Sam Bird.

Bird fører VM

VM-stillingen er fortsat ekstrem tæt med flere kørere, der ligger á-points. Men rækkefølgen er ny med Bird i spidsen foran Da Costa, Frijns, Mortara, Cassidy og Vergne. 11 kørere ligger dog indenfor 22 points og 4 kørere deler 12. pladsen med 5 points færre.

Ligeledes er Envision Virgin godt nok på 1. pladsen i team-mesterskabet, men DS-Techeetah og Jaguar er blot 2 hhv 5 points efter. Derpå er der faktisk et vist spring på 26 points til Audi, som er beskedne 2 points foran Mercedes.

Ukendt bane venter i London

De næste to løb afvikles på en for alle deltagerne helt ny bane, nemlig i London City d. 24. og 25. juli. Det er givet vis populært, at Bird kommer til England som den førende i VM.