2019 Bern E-Prix

2019 Bern E-Prix:

Vergne vandt fra pole

Den regerende Formel E-mester, Jean Eric Vergne, tog et stort skridt i retning af endnu en mesterskabstitel, da han lørdag aften kørte sin DS-racer i mål som nr. 1 i Bern E-Prix - 11. og også tredie-sidste afdeling af 2018/19 Formel E mesterskabet.

Topfoto: Jean-Eric Vergne kørte et overbevisende Bern E-Prix og ligner mere og mere en Formel E-mester for andet år i træk. Hans DS var dog kun 1/10 sekund foran Mitch Evans' Jaguar, da mållinjen blev passeret.

Den franske kører havde det første Formel E race i den schweiziske forbundshovedstad i greb fra de allerførste kvalifikations-kørsler. Han var den eneste i kvalifikationsgruppe 1 (hvro banen typisk er langsomst) som sikrede sig en plads i superpole, og dér besejrede han den næst-hurtigste Mitch Evans (Jaguar) med 3/10 sekund. 3. hurtigst var 2’eren fra Berlin, Sèbastien Buemi, der i sin Nissan racer i sagens natur gerne ville præstere på sin schweiziske hjemmebane.

Racerbanen i Bern var etableret vis-a-vis den gamle fredede bydel på kanten af floden Aare og udmærkede sig ved både at være kuperet og mange steder også temmelig smal. Der var desuden indbygget chikaner, for ellers ville banen være blevet ekstrem hurtig. I forvejen var den meget hurtig med topfart i nabolaget af 240 km/t. Men der var ikke mange overhalings-muligheder.

Rødt flag

Det var derfor næsten forudsigeligt, at det skulle gå galt. I løbets allerførste sving slap Vergne og Evans igennem uden problemer. Men Buemi, som havde Mahindras Pascal Wehrlein lige i baghjulet, bremsede ekstra for at undgå kollision med Evans, og da Wehrlein påkørte Buemi midt i kurven skred hans bil på tværs og forårsagede masse-sammenstød og trafik kaos. Løbet blev selvsagt rødflaget.

To ulykker samtidig satte en stopper for Bern E-Prix i første omgang. Robin Frijns blev sendt ud på en snurretur, der endte i barrieren, efter påkørsel bagfra af Jerome D'Ambrosio (ovenfor - det er Frijns, der holder med næsen den forkerte vej). Og umiddelbart forinden var der opstået trafikaos i chikanen - på billedet nedenfor smutter Felipe Massa indenom i chikanen, fulgt af en hel stribe af biler.

Efter en tid blev løbet fortsat, idet det blev genstartet efter safetycar med kørerne i deres oprindelige grid-positioner - til Lucas di Grassis store fortrydelse. Audi-køreren kom frisk fra sejr i Berlin E-Prix, men havde kun kvalificeret sig til 19. startposition. Han var langt fra massesammenstødet og smuttede ligeud i chikanen, hvor bilerne holdt på tværs. Han mente, at han derfor skulle starte fra den 8. plads, han var avanceret til, men den gik ikke. Løbslederen var af gode grunde uenig.

DS mod Jaguar

Da løbet var i gang igen udviklede det sig til en tæt duel mellem Vergne og Evans, en dyst som varede løbet igennem. Takket være en perfekt strategi og forvaltning af Attack-mode, lykkedes det aldrig Evans at komme forbi, selv ikke i løbets afsluttende fase, hvor regnen begyndte at sile ned. Som sådan førte Vergne fra start til mål og kørte ret beset et af sine flotteste løb til dato.

Evans kørte Jaguaren i mål blot 1/10 sekund efter DS-raceren, alt imens Buemi, der sidste søndag vandt 24-timers Le Mans, var udmærket tilfreds med 3. pladsen, som indebar, at han avancerede til 3. pladsen i mesterskabet.

Ovenfor: Mitch Evans kørte et fremragende løb i Jaguaren og fulgte Vergne helt til dørs. Ved samme lejlighed rykkede han efter Lotterers diskvalifikation (se teksten nedenfor) op på 3. pladsen i mesterskabet.

Sebastien Buemi kørte sin Nissan i mål på 3. pladsen - godt igen at være på podiet, mindre end en uge efter at have vundet 24-timers Le Mans, oven i købet i sit hjemland, mente han.

Stor føring

Mitch Evans sprang fra 6. pladsen til 3. pladsen, men det var utvivlsomt Jean-Eric Vergne, der var mest tilfreds, ikke bare fordi han havde vundet sin tredje løbssejr i indeværende sæson, men også distancerede Lucas di Grassi med 33 points i mesterskabet. Di Grassi sluttede på 10 pladsen, oven i købet slået af såvel landsmanden Felipe Massa som tem-kollegaen Daniel Abt.

Med 29 points på spil i de to resterende mesterskabsløb, ligner Vergne mere og mere end ny Formel E mester. Ikke mindst fordi hans nærmeste konkurrent ikke umiddelbart længere var Di Grassi, men team-kollegaen André Lotterer, der med en 4. plads i mål overhalede brasilianeren i den samlede stilling. Imidlertid blev Lotterer efterfølgende diskvalficeret, fordi han havde forladt pitten forud for restarten mens der var rødt lys. Derved rykkede alle efter ham op og Lucas di Grassi scorede i sagens natur et ekstra mesterskabspoint.

De to gyldne DS racere med Vergne forrest og Lotterer bag sig fører nu Kørernes mesterskab såvel som team-mesterskabet. Siden blev Lotterer diskvalificeret - se den afsluttende bemærkning i teksten nedenfor.

Af Søren Clauding - 22. juni 2019

Højdepunkter fra Bern E-Prix

p>

Resultat som pdf >>>

Bern E-Prix, 11. afd. af Formel E 2019

Resultat:

1. Jean-Eric Vergne (FRA), DS, 1t25m26,873 (inkl. Rødt flag).
  2. Mitch Evans (NZL), Jaguar, +0,160s.
  3. Sebastien Buemi (CHE), Nissan, +0,720s.
  4. Sam Bird (GBR), Envision-Virgin-Audi, +2,996s.
  5. Maximilian Günther (DEU), Dragon-Penske, +4,625s.
  6. Daniel Abt (DEU), Audi, +6,930s.
  7. Alexander Lynn (GBR), Jaguar, +9,972s.
  8. Felipe Massa (BRA), Venturi, +12,310s.
  9. Lucas di Grassi (BRA), Audi, +13,073s.
  10. Stoffel Vandoorne (BEL), HWA-Venturi, +13,386s.

Stillingen i FIA Formel E mesterskabet

Kørere:

1. Jean-Eric Vergne (FRA), DS, 130 pts.
  2. Lucas di Grassi (BRA), Audi, 98 pts.
  3. Mitch Evans (NZL), Jaguar, 87 pts.
  4. André Lotterer (GER), DS, 86 pts.
  5. Antonio Felix da Costa (PRT), BMW, 82 pts.
  6. Robin Frijns (NZL), Envision-Virgin, 81 pts.
  7. Sébastien Buemi (CHE), Nissan, 76 pts.
  8. Daniel Abt (GER), Audi, 75 pts.
  9. Sam Bird (GBR), Envision Virgin, 69 pts.
  10. Jerome d’Ambrosio (BEL), Mahindra, 65 pts.