2025 ABB Formel E verdensmesterskabet 3-4 afd. Saudi-Arabien

Formel E VM 2025 – 3. og 4. afdeling: Jeddah E-Prix

Efter pit-boost og energi-race:

Stor VM-føring til Rowland og Nissan

Weekendens to Formel E løb på den forkortede udgave af Formel 1 Grand Prix banen i Jeddah i Saudi-Arabien kunne næsten ikke være mere forskellige. Ikke desto mindre formåede Nissans Oliver Rowland med en sejr og en 2. plads i de to ”løbsvarianter” at sende sig selv og Nissan i spidsen af alle de tre verdensmesterskaber, Formel E sæsonen omfatter.

Weekendens første race (afholdt fredag) var et regulært sprint-race fra start til mål, hvilket er ret uvant i Formel E – og alligevel var det energiforbruget, der et par hundrede meter inden målstregen afgjorde udfaldet og kostede Rowland sejren. Omvendt var lørdagens VM-afdeling et velkendt Formel E løb i peleton-stil, hvor energiforvaltningen var den afgørende ingrediens.


Samtlige Formel E fotos, hvor intet andet er nævnt, er stillet til rådighed af ABB Formula E World Championship, hvor den specifikke copyright/fotograf er anført på mesterskabets media-site og også fremgår af fil-navnet.

Topfoto: Oliver Rowland kørte sin Nissan til sejr i det andet af weekendens to løb på den afkortede Formel 1 Grand Prix racerbane i Jeddah i Saudi-Arabien. Billedet fra løbets sidste fase viser Rowland foran Taylor Barnard i en McLaren-Nissan.

Af Søren Clauding – 16. februar 2025



Det sidste set-up er Nissan og Oliver Rowland blevet eksperter i, hvorimod det første var helt nyt, i øvrigt for alle. Hér er forklaringen:

Pitboost

For første gang i Formel E historiens nyere tid – siden seriens første tre år, hvor kørerne skulle skifte bil midtvejs for at kunne stå distancen – skulle deltagerne i pit undervejs, for at få ladet mere strøm på batteriet. Løbets 31 omgange ville udmærket kunne gennemføres uden den ekstra energitilførsel, men pitstoppet var obligatorisk og skulle vare mindst 34 sekunder.

Bilernes batteri måtte dog kun blive opladet i 30 af de 34 sekunder, for de sidste 4 var forbeholdt den tid, det tager racerbilens system at skifte fra opladnings-mode til race-mode. Desuden måtte der kun tilføres batteriet 3,85 kWh (10 procent af den samlede kapacitet), hvilket ”blot” krævede en gennemsnitlig ladeeffekt på 462 kW. Da ladesystemet kan præstere 600 kW, blev ressourcerne ikke presset til deres yderste – men man har nu dokumenteret, at lyn-opladning er mulig, så længe man blot holder sig til et ganske kort tidsinterval.

Beskeden betydning for løbet

Fordi rammerne var så vide, og alle stort set var lige gode til at gennemføre deres pitstop, havde det ikke nogen nævneværdig betydning for løbets tempo. Kun det valgte tidspunkt og en kalkulation af, hvor man som deltager ville være placeret i feltet efter ”pit-boostet”, havde en vis form for strategisk betydning, men den strategi mestrede de fleste teams.

Den ekstra energi blev desuden lagt oven i den nødvendige energi, så i stedet for, som i alle andre Formel E løb at skulle økonomisere med strømmen, kunne man køre hele løbet ”flat out”.


Max Günther mestrede i sin DS-Stellantis 3. VM-afdeling ved at kombinere et højt løbstempo med en perfekt løbsstrategi. Billedet er fra første omgang hvor man yderst til venstre kan se Sam Bird spinne i sin orange McLaren-Nissan. Til højre i billedet ses Oliver Rowland i sin Nissan fabriks-racer på vej mod 2. pladsen og VM-føringen, som han siden forstærkede ved at vinde 4. VM-afdeling.


Günther i pole

Løbet startede med den tyske DS Penske kører, Max Günther i pole-position, og han førte også de første 11 af de 31 omgange. Rowland startede 3’er efter den regerende verdensmester, Pascal Wehrlein i Porsche, men kom hurtigere fra start end Wehrlein, simpelthen fordi asfalten i banens venstre side, hvorfra Nissan-køreren startede, gav bedre vejgreb. Kort derefter blev den tyske Porsche-kører påkørt om end utilsigtet af vinderen af sæsonens første E-Prix, Mitch Evans i Jaguar, og derved var de begge sat helt ud af topkampen.


Mitch Evans påkørte utilsigtet Pascal Wehrlein på 2. omgang i fredagens løb.


På 11. omgang erfarede Günther, at hans energiforbrug havde været for stort, og han afgav føringen til Rowland, som benyttede anledningen til vha. Attack Mode at opbygge et solidt forspring. Han gennemførte siden sit pitstop og kom tilbage i løbet på 8. pladsen. Günther foretog sig noget lignende og begge accelererede de tilbage gennem feltet og vandt placeringer, når de andre kørte i pit. Og sidst i løbet var der status quo: Rowland foran Günther.

Slået på målstregen

Günther havde dog været marginalt bedre til at spare på energien end Rowland, så da målstregen nærmede sig, havde han et lille energioverskud i forhold til Rowland, og det blev benyttet til i sidste sving at overhale Nissan’en, og derpå at vinde med mindre end et sekunds forspring.

Rowland fik 2. pladsen og hans blot 20-årige britiske landsmand, Taylor Barnard, der også kører Nissan, men for kundeteamet, McLaren, tog 3. pladsen godt et sekund efter Günthers DS. Det var tæt.

Uproblematiske pitstop

På nær et enkelt blev alle pitstop gennemført flot og uproblematisk, og det var vel også idéen. Det får næppe en sportslig betydning, før brugen af pitstoppene bliver givet fri. Undervejs i løbet var det vanskeligt, at holde styr på andre end de i praksis førende biler (hvilket omvendt var ret let), og samtidig, at holde et skarpt øje på de reelle og indbyrdes positioner nede i feltet. Det var ikke udpræget publikumsvenligt.

Og tankevækkende: Den øverste halvdel af feltet kom i mål i stort set samme rækkefølge som de stod på startopstillingen – hvis man ser bort fra dem, der forlod topstriden undervejs, som fx Evans og Wehrlein. Med andre ord: Et sprint-race fra start til mål, uden positionsforvirring pga. pitstop, ville have været ret ensformigt. Kun det lille energiforbrugs-element i løbet sidste fase ville da have gjort det spændende. Alligevel sluttede jo som det startede.


Den blot 20-årige Taylor Barnard er nu den yngste pole-man nogensinde i Formel E historien, da han i McLaren-Nissan scorede den bedste startposition i 4. VM-afdeling - hans blot femte Formel E VM-løb.

Taylor Barnard startede sin McLaren-Nissan fra pole og fik også æren af at føre i hele løbets første tredjedel. Rowland i den røde fabriks-Nissan der ses umiddelbart bag Barnard kørte dog det bedste løb og vandt.


Lørdagens peleton-race

Anderledes var det i lørdagens løb, samme længde og samme energiforbrug MINUS det ekstra boost undervejs. Der skulle med andre ord spares meget på energien. Denne gang holdt Taylor Barnard, som den yngste nogensinde i Formel E historien og i blot hans femte E-Prix, i pole-position med Rowland på 2. startplads. Om det var strategisk, at Rowland lod sig besejre af sin yngre semi-team-kollega får vi aldrig at vide. Men den computerberegnede strategi, omsat af Rowlands kørefærdigheder og evne til at overskue løbet, var uden sidestykke.

Rowland lod Barnard tage slæbet i et regulært peleton-race, hvor alle deltagere lurepassede på hverandre i løbets første halvdel. Oliver Rowland kørte dog med i toppen, men placerede sig i de andres slipstrøm indtil han supplerede med den genistreg, at tage første del af sit 8-minutter Attack-mode og kun benytte de 2 minutter. Da tempoet så småt begyndte at stige midtvejs, og man kunne danne sig et overblik over deltagernes indbyrdes energi-reserve og forbrug, kunne Rowland holde tempoet i spidsen, for så i løbets sidste fase, omkring 8 minutter fra målstregen, at aktivere de sidste 6 minutter Attack-mode.


Oliver Rowland har nu en god føring i VM-kampen, alt imens Nissan fører an i såvel team som konstruktør mesterskabet.


Energistyring til perfektion

Dem kunne han så energimæssig benytte efter eget behov og med sigte på de andre deltageres forbrug, så han i overlegen stil kunne køre i mål med et forspring på ikke mindre end små 6 sekunder, som er lysår i Formel E. Afslutningen på løbet var intens, fordi det en overgang så ud til at Jake Dennis i Porsche og Taylor Barnard måske kunne true Rowland. Men han havde så stor en energi-opsparing, at det aldrig blev et tema.

Til gengæld var kampen om 2. pladsen meget tæt, og den blev i de allersidste sving afgjort til Barnards fordel. Det var kun brøkdele, der adskilte den unge englænder fra Jake Hughes i Maserati (Stellantis), Dennis, Nick Cassidy (i Jaguar, som dermed scorede sine første points i år), Stoffel Vandoorne i Maserati (Stellantis) og Jean-Eric Vergne i DS (Stellantis).

Spændende på hver deres måde

Summa summarum inden vi ser på resten: De to løb var vidt forskellige, det første var uoverskueligt, men egentlig kun for alvor spændende på grund af den tætte afslutning, hvorimod ”peleton-racet” oversteg alle forventninger, fordi deltagerne er blevet så dygtige til at håndtere denne særlige udfordring med energistyringen og indsigt i batteriernes funktion som det helt centrale.

Rowland og Nissan dokumenterede, at de kunne håndtere begge dele, og det viste McLaren-Nissan teamets rookie, at han også kunne. Det var trods blot hans fjerde og femte Formel E løb.


I "peleton-racet" lurepassede deltagerne på hinanden i halvdelen af løbet...


Og så var der resten…

I pitboost-løbet gjorde uoverskueligheden det vanskeligt, at få et totalt overblik over begivenhederne i feltet. Men det var glædeligt at se, at historiens første Formel E verdensmester, Nyck de Vries, er begyndt af finde farten i samarbejde med Mahindra. Han startede 6’er og sluttede 4’er (lig med hans startposition, hvis ikke Evans og Wehrlein var kollideret).

Da Nick Cassidy og Dan Ticktum i Jaguar og Cupra-Porsche fik problemer undervejs, var den tidligere dobbelte Formel E mester, Jean-Eric Vergne i DS ikke sen til, at overtage placeringen efter Jake Hughes, der i en tilsvarende Stellantis-racer under Maserati farver tog 5 pladsen (lig med hans startposition minus Evans og Wehrlein).

Flotte opkørsler

Men en af løbets mest bemærkelsesværdige præstationer leverede Edoardo Mortara i sin Mahindra. Han startede sidst pga. problemer under kvalifikationen og kørte sig helt frem til 7. pladsen. Antonio Felix da Costa startede 13’er og sluttede 9’er, lidt hjulpet af andres uheld. Også Sam Birds 8. plads i McLaren-Nissan var bemærkelsesværdigt, fordi han indledte løbet med et spin, som satte ham langt bagud. Han sluttede på præcis samme position, som han var startet.

Peleton energi-racet

I ”peleton energi-racet” blev Günther påkørt af Da Costa på første omgang, og så var deres løb overstået. Da Costa var startet 4’er og Günther 6’er. Stoffel Vandoorne kørte et fremragende løb, var han blot ikke startet sidst, og sluttede på 6. pladsen i sin Stellantis-powerede Maserati, og han formåede endda i opløbs-striden at holde sig foran Vergne i hans Stellants-DS.

Pascal Wehrlein havde glæde af Porsche-racernes energieffektivitet og sluttede 8’er fra en 13. startplads. Dan Ticktum kørte sin fjorårs Porsche i mål lige efter, alt imens Mortara led under for stort et energiforbrug og måtte nøjes med 10. pladsen – efter at være startet 5’er. Team-kollega De Vries havde samme udfordring, startede 8’er og sluttede som nr. 13.

Mitch Evans fik aldrig rigtig gang i farten på hans Jaguar under kvalifikationen, men havde sigte på en podieplacering, da hans brake-by-wire system fejlede og han måtte udgå.

Efter løbene i Saudi-Arabien er der to måneder til næste stop, som finder sted i Miami. Det er samtidig et farvel til Scot Elkins, der har været Formel E løbsdirektør gennem 8 sæson’er og har styret Formel E feltet gennem en enestående teknologisk udvikling. Hans post overtages af Marek Hanaczewski, der har været ved hans side i det meste af tiden.


Oliver Rowland bøjer sig ærbødigt efter nu at have taget føringen for sig selv og Nissan i alle tre Verdensmesterskaber.


Resultat Jeddah E-Prix, 2025 ABB Formel E VM, 3. afd., 14. februar 2025

  1. Max Günther (GER), DS E-TENSE FE25, 43m35,339s.
  2. Oliver Rowland (GBR), NISSAN e4ORCE 05, +0,864s.
  3. Taylor Barnard (GBR), NISSAN e4ORCE 05, +1,153s.
  4. 4. Nyck de Vries (NLD), Mahindra M11Electro, +1,448s.
  5. Jake Hughes (GBR), Maserati Tipo Folgore, +9,814s.
  6. Jean-Éric Vergne (FRA), DS E-TENSE FE25, +10,172s.
  7. 7. Edoardo Mortara (SUI), Mahindra M11Electro, +11,312s.
  8. Sam Bird (GBR), NISSAN e4ORCE 05, +11,751s.
  9. António Félix da Costa (PRT), Porsche 99X Electric, +12,332s.
  10. Stoffel Vandoorne (BEL), Maserati Tipo Folgore, +13,141s.

Resultat Jeddah E-Prix, 2025 ABB Formel E VM, 4. afd., 15. februar 2025

  1. Oliver Rowland (GBR), NISSAN e4ORCE 05, 42m45,212s.
  2. Taylor Barnard (GBR), NISSAN e4ORCE 05, +5,844s.
  3. Jake Hughes (GBR), Maserati Tipo Folgore, +6,855s.
  4. Jake Dennis (GBR), Porsche 99X Electric, +7,214s.
  5. Nick Cassidy (NZL), Jaguar I-Type 7, +7,487s.
  6. Stoffel Vandoorne (BEL), Maserati Tipo Folgore, +8,005s.
  7. Jean-Éric Vergne (FRA), DS E-TENSE FE25, +8,409s.
  8. Pascal Wehrlein (GER), Porsche 99X Electric, +11,517s.
  9. San Ticktum (GBR), Porsche 99X Electric WCG3, +14,910s.
  10. 10. Edoardo Mortara (SUI), Mahindra M11Electro, +15,964s.

Stillingen i ABB Formel E VM 2025:

Kørere:

  1. Oliver Rowland (GBR), NISSAN Formula E Team, 68 pts.
  2. Taylor Narnard (GBR), NEOM McLaren Formula E Team, 51 pts.
  3. António Félix da Costa (PRT), TAG Heuer Porsche Formula E Team, 39 pts.
  4. Maximilian Günther (GER), DS PENSKE, 37 pts.
  5. Jake Hughes (GBR), Maserati MSG Racing, 27 pts.
  6. Jean-Éric Vergne (FRA), DS PENSKE, 26 pts.
  7. Mitch Evans (NZL), Jaguar TCS Racing, 25 pts.
  8. Pascal Wehrlein (GER), TAG Heuer Porsche Formula E Team, 25 pts.
  9. Jake Dennis (GBR), Andretti Formula E, 25 pts.
  10. 10. Nyck de Vries (NLD), MAHINDRA RACING, 24 pts.

Konstruktører:

  1. Nissan, 130 pts.
  2. Stellantis, 83 pts.
  3. Porsche, 80 pts.
  4. Jaguar, 58 points.
  5. Mahindra, 52 pts.
  6. Lola, 1 pt.

Teams:

  1. Nissan, 68 pts.
  2. McLaren-Nissan, 67 pts.
  3. Porsche, 64 pts
  4. DS Penske, 63 pts.
  5. Maserati, 43 pts.
  6. Mahindra, 41 pts.
  7. Jaguar TCS, 35 pts.
  8. Andretti, 27 pts.
  9. Envision, 6 pts.
  10. Cupra Kiro, 6 pts.